سی تی اسکن: یه عکاسی دقیق از دنیای داخل بدن
سی تی اسکن چیه؟
قبل از صحبت درباره عوارض سی تی اسکن اجازه بدید تا از مفهوم سی تی اسکن حرف بزنیم.تصور کنید که می تونید یه دوربین عکاسی رو به داخل بدنتون بفرستید و از تمام قسمت هایش عکس های دقیق و واضحی تهیه کنید. سی تی اسکن دقیقاً همین کار رو انجام می ده، با این تفاوت که به جای دوربین از اشعه ایکس استفاده می کنه. این اشعه ها به یه کامپیوتر متصل هستن و تصاویری مقطعی و لایه ای از داخل بدنتون رو به وجود میارن. دکترها با دیدن این عکس ها می تونن مثل یه کارآگاه ماهر، راز سلامتی یا بیماری شما رو کشف کنن.
مزایای سی تی اسکن:
- چشم عقاب داره: سی تی اسکن مثل یه عقاب تیزبین، جزئیات ریز و دقیق داخل بدنتون رو به تصویر می کشه و به دکترها کمک می کنه تا بیماری ها رو به طور دقیق تشخیص بدن.
- سریع و بی دردسر: انجام سی تی اسکن فقط چند دقیقه طول می کشه و دردی هم نداره. درسته که باید یه ذره توی یه فضای بسته دراز بکشید، ولی خیلی سریع تموم می شه.
- همه کاره: از مغز و ستون فقرات تا شکم و لگن، سی تی اسکن می تونه از همه جای بدنتون عکس برداری کنه و به دکترها در تشخیص بیماری های مختلف مثل سرطان، مشکلات قلبی، سکته مغزی و آسیب های داخلی کمک کنه.
معایب سی تی اسکن:
- اشعه داره: سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می کنه که یه ذره خطرناکه و ممکنه احتمال ابتلا به سرطان رو در آینده یه ذره افزایش بده. البته این خطر خیلی کمه و باید با مزایای سی تی اسکن مقایسه بشه.
- گرونه: هزینه سی تی اسکن یه ذره بالاست، مخصوصاً اگه از یه ماده خاص به نام “ماده حاجب” برای عکس برداری استفاده بشه.
- مناسب همه نیست: خانم های باردار، کسایی که به ماده حاجب حساسیت دارن و بعضیا که بیماری های خاصی دارن، بهتره سی تی اسکن انجام ندن.
شرکت نوین طب خاورمیانه دارای خدمات متنوع محافظت در برابر اشعه های خطرناک است که به عنوان مثال می شود به ورق سربی اشاره کرد.
عوارض جانبی سی تی اسکن
- حساسیت: یه عده ممکنه به ماده حاجب حساسیت نشون بدن و علائمی مثل خارش، ورم و تنگی نفس پیدا کنن. البته این اتفاق خیلی نادره و دکترها قبل از انجام سی تی اسکن، همه چیز رو بررسی می کنن.
- گرما: بعضیا ممکنه حین انجام سی تی اسکن، یه ذره احساس گرما کنن که البته خطرناک نیست و زود هم خوب می شه.
- اضطراب: فضای بسته دستگاه سی تی اسکن ممکنه برای بعضیا اضطراب آور باشه. برای کم کردن اضطراب می تونید قبل از انجام سی تی اسکن، با تنفس عمیق و تمرین های آرامش بخش، ذهنتون رو آروم کنید.
بخوانید:۱۰ توصیه ایمنی حفاظت بیماران در برابر اشعه های مراکز تصویربرداری
نکاتی برای کم کردن عوارض سی تی اسکن
- با دکترت مشورت کن: قبل از انجام سی تی اسکن، حتماً با دکترت مشورت کن و ببین که این روش برای تو ضروریه یا نه.
- سابقه پزشکی ات رو به دکترت بگو: اگه به چیزی حساسیت داری یا بیماری خاصی داری، حتماً به دکترت بگو.
- اگه باردار یا شیرده هستی، به دکترت بگو: سی تی اسکن برای خانم های باردار خطرناکه و باید با احتیاط خیلی زیاد انجام بشه.
- از دکترت بپرس چقدر اشعه بهت می تابه: مقدار اشعه ای که در سی تی اسکن استفاده می شه، خیلی کمه و معمولاً خطری نداره. ولی بازم می تونی از دکترت بپرسی که چقدر اشعه بهت می تابه.
- قبل از سی تی اسکن، با تنفس عمیق و این جور کارها، اضطرابت رو کم کن: اضطراب می تونه عوارض جانبی سی تی اسکن رو بیشتر کنه.
حرف آخر
سی تی اسکن یه ابزار خیلی دقیق و مفیده که می تونه به دکترها کمک کنه تا بیماری ها رو زودتر تشخیص بدن و جون خیلی از آدم ها رو نجات بدن. ولی مثل هر ابزار دیگه ای، یه ذره ریسک هم داره. قبل از انجام سی تی اسکن، حتماً با دکترت مشورت کن و مزایا و معایب رو بسنج.
نکته: این مقاله فقط برای اطلاع رسانی نوشته شده و جایگزین نظر پزشک نیست.
بدون دیدگاه